Av Stina Rigbäck

-

2 oktober, 2019

Svarta solar och 111 arter vid Vadehavet

Här kommer ännu en utflyktsrapport – denna gång från jubileumsresan till Vadehavet! Vid pennan denna gång är Lena Hagberg.

 


 

Varje år rastar miljontals flyttfåglar vid Vadehavet innan de flyger vidare. Dit gick FiNk:s jubileumsresa i slutet av september.

 

Vadehavet sträcker sig längs västkusten i södra Danmark, Tyskland och norra Holland. Området är mycket flackt och tidvattnet kraftigt, vilket gör att det finns mycket mat för flyttande fåglar.

 

Sexton personer deltog i FiNk:s jubileumsresa som genomfördes 24-30 september. Under en vecka bodde vi strax utanför det lilla danska samhället Tönder nära den tyska gränsen. Varje dag for vi i två minibussar till olika fågellokaler i Tyskland och Danmark.

 

Vi överväldigades av den enorma mängden fåglar i området. Längs vissa kustremsor hade fåglarna packat ihop sig i så täta rader att strandlinjen blev helt svart och knottrig. Ofta befann sig små vadare som kärrsnäppor längst in, sedan simmade det tjockt med änder i vattnet utanför och längst ut befann sig vitfågel.

 

Men det var inte bara mängden fåglar som imponerade på oss, det gjorde även det stora antalet arter. Under vår vecka vid Vadehavet noterade vi tillsammans 111 olika arter. Det finns många höjdpunkter som är värda att nämna, till exempel ett tiotal skedstorkar, en grupp amerikanska tundrapipare och många rovfåglar.

 

Ett oförglömligt fenomen är de ”svarta solar” som vi fick se. En svart sol är en formation av fåglar, ibland flera tusen, som flyger tätt, tätt ihop för att undkomma  rovfåglar. Den svarta solen ändrar ständigt form allteftersom rovfåglarna anfaller. I flocken är de enskilda fåglarna förhållandevis säkra jämfört med om de är ensamma. De svarta solarna bildas ofta av starar, en flock kan innehålla upp till 200 000 individer. Men det är inte bara starar som agerar så här, vid ett tillfälle såg halva gruppen omkring 10 000 ljungpipare formera sig till en svart sol.

 

En längre artikel om jubileumsresan kommer att publiceras i nästa nummer av FiNk:s tidskrift.

Dela med dig!
sv_SESwedish