Av Mats Thorén

-

14 mars, 2024

Arktiska gäss på Björnsnäs

Av: Mats H Johansson, 20240310, paivi.mats@gmail.com

Cirka 1000 sädgäss och 4 spetsbergsgäss födosöker nu på höstsådden på Björnsnäs.

 

Sädgåsen

Sädgässen övervintrar i västra och centrala Europa och är nu på väg mot arktiska trakter i norra Europa. De har stannat till vid Björnsnäs för att äta upp sig av höstsådden. Sädgässen finns i två raser: 

 

Taigasädgåsen, Anser fabalis, som häckar i barrskogsbältet i norra Europa.

Taigasädgås Foto: Clas Tornefjell

Taigasädgåsen är en medelstor gås och har orange ben och näbb. Näbben är lång och orange. Gåsen upplevs som tämligen mörk. I flykten är vingundersidan helmörk och ovansidan lite flammigt ljusgrå.

Taigasädgås Foto: Clas Tornefjell

Tundrasädgås, Anser rossicus, som häckar längst upp i norra Europa.

Tundrasädgås Foto: Clas Tornefjell

Tundrasädgåsen är mindre än taigasädgåsen och har kortare och mörkare hals och huvud. Näbben är kort med en liten orange fläck och benen orange. Basen på näbben är tjockare vilket ger den ett triangelformat utseende. I flykten är de båda raserna ganska lika förutom på hals, huvud och näbb. 

 

Det finns många mellanformer mellan taiga- och tundrasädgås som gör det besvärligt för fågelskådare.

Spetsbergsgåsen

Spetsbergåsen övervintrar i västra Jylland och längs kusten ner mot England. Den häckar på den arktiska tundran på Grönland, Island och Svalbard. Spetsbergen ligger i Svalbardarkipelagen.

Spetsbergsgås Foto: Jorma Mäkilä

Spetsbergsgåsen har samma storlek som tundrasädgåsen. Den är mycket ljusare än sädgåsen på hals, rygg och buk. Huvudet är brunt. Fötterna och pricken i den mörka näbben är skära, samma färg som på grågåsens ben.

Spetsbergsgås Foto: Jorma Mäkilä
Dela med dig!
sv_SESwedish