Av Stina Rigbäck

-

29 september, 2019

Årets resa till Häradsskär

Varje år brukar FiNk anordna en tur till ringmärkningsprojektet på Häradsskär tillsammans med olika konstellationer av andra föreningar. I år var inget undantag och nedan kommer en liten rapport från en som hängde med på resan!


FINK m.fl. till Häradsskär 2019-09-28

Här en liten rapport med några reflektioner.

Lördag morgon kl. 07:30 samlades 29 förväntansfulla skådare i Fyruddens hamn. Ungefär hälften från vardera FINK och LFK, och vi fördelades på 2 båtar för utfärden. Dimma och duggregn vid ankomst till ön. Vi välkomnades av en del av gänget i Häradsskärsprojektet, och veckans platschef Adam Bergner berättade om arbetet och svarade på våra frågor.

Därefter spred vi ut oss för ett första skådarpass i dimma och ihållande regn. Det regnade så pass att de flesta valde att återvända till lokalen vid Fyrbyn (där vi förvarade väskor och utrustning) för förmiddagsfika. Där passade Stig L på att berätta om kommande FINK-program hösten 2019 och våren 2020.

Vid 09:30 gjorde de flesta regnkläder på igen och började leta igenom ön och omgivande hav, kobbar, skär och öar. Kl. 11:20 kom ”larmet” från Clas Tornefjell på Norrköpingsbandet; taigasångare vid det s.k. Alkärret inte långt från Lotsbyn. Många avbröt pågående skådning och skyndade dit, så även en del av ringmärkarna, som ju stängt näten i regnet. Trots många par ögon, kikare och kameror lyckades i varje fall ingen i Fink-gruppen få se rariteten igen.

Vid lunch upphörde regnet och det klarnade sakta upp. Många tog då tillfället i akt att spana ut över havet uppe vid fyren, och förutom prutgässen noterades bl.a. gråhakedopping, storlom, ejder samt på skär/öar västerut tofsvipa, gravand, varfågel och stenskvätta. Samt att fortsätta ströva runt på både Stångskär (där fyren står) och egentliga Häradsskär.

Summerar man dagen finner man att 78 arter observerades på Häradsskär med omgivande vatten och öar den lör 28 sept. (min koll gjordes 29 sept. kring lunch, det kan naturligtvis vara några som ännu inte rapporterat då, alla siffror därför ungefärliga). Av dessa stod Häradsskärsgruppen för 61 arter, och den person (eller skådarpar) bland besökarna som rapporterat flest arter för c:a 45 arter. Detta kan jämföras med antalet de närmast 7 föregående dagarna som varierat mellan 40 och 55 arter totalt. Framgången på lördagen förklaras nog av en kombination av vädret med blåst och regn under natten/tidig lördag morgon som kan ha tvingat ner mycket fågel, och att bortåt 35 taggade skådare ser en hel del tillsammans ?. Häradskärs-gruppens resultat kanske också en följd av få nät-timmar => mer tid för allmän skådning.

Återfärd till Fyrudden skedde i två omgångar, 14:30 och 15:30. Trots det delvis lite tuffa och svårskådade vädret var nog de flesta nöjda med dagen, och är nu hemma och torkar kläder och utrustning inför nästa skådarpass! Tack till Mats Hjelte för organiserandet!

//Bosse Holst

Dela med dig!
sv_SESwedish