Appar och webbsidor

Sidan är under framtagande och kommer uppdateras kontinuerligt.

 

Det finns idag flera möjligheter att få reda på vad som händer i fågelvärlden. Här nedan listas några av de vanligaste.

Artportalen

Artportalen är en webbplats för observationer av Sveriges växter, djur och svampar som utvecklas och drivs av SLU Artdatabanken  vid  Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala på uppdrag av Naturvårdsverket. Man kan genom Artportalen söka bland de över 100 miljoner fynduppgifterna, som såväl privatpersoner som yrkesverksamma naturvårdstjänstemän och forskare har bidragit med. Det är gratis att använda Artportalen och vem som helst kan läsa och söka vilka arter de sett i naturen. Om man själv vill rapportera fynd på Artportalen kan man skapa ett konto genom att registrera sig på hemsidan.

 

Artportalen är ett viktigt verktyg för såväl professionell, som ideell naturvård och är en unik källa till kunskap som leder till riktade naturvårdsinsatser och som i framtiden kan hjälpa oss att se trender för att förebygga miljö- och klimatproblem. Det är även en mötesplats för naturintresserade, som på ett enkelt och säkert sätt kan hålla koll på sina och andras fynd och utbyta kunskaper med varandra. 

 

Rapporterna är också värdefulla om man skall åka till någon plats för att fågelskåda. Då kan man få reda på vad man kan förvänta att hitta genom att studera vilka fåglar som har varit där de senaste dagarna. Ofta finns fotografier bifogade till rapporterna. Artportalen håller även reda på vilka fåglar du har sett under åren och skapar automatiskt olika listor dina rapporterade fynd.

  • Hemsidan www.glutt.se kan användas för att snabbt få en översikt över aktuella observationer från Artportalen.

  • Via appen ”Artportalens checklista” kan man enkelt rapportera observationer direkt i sin smartphone. Dessa rapporter hamnar i samma databas som rapporter via Artportalen.

  • Via sidan www.rapportera.artfakta.se kan man också rapportera på sin smartphone.

Facebook-grupper

Det finns ett stort antal Facebook-grupper som kan vara bra att känna till. Många av dessa riktar sig till fågelskådare som även fotograferar. Nedan listas några exempel, för mer detaljerad info kan du läsa i reglerna för respektive grupp:

 

Fåglar och natur i Norrköpingstrakten

Som framgår av namnet handlar det man laddar upp bilder, eller filmer, från Norrköping med omnejd.

 

Fågelfotografer i Östergötland
Liknande gruppen ovan men begränsat till fåglar. Bilderna skall vara tagna i Östergötland.

 

Artbestämning av fåglar
I den här gruppen får man hjälp med artbestämning av fåglar. Man laddar upp sin bild, anger var och när den är tagen. Det funkar även med filmer eller ljudfiler.

Föreningar i Östergötland

I vårt fina landskap finns det utöver FiNk ytterligare två föreningar för de med intresse för fåglar och ornitologi. Gå gärna in på deras hemsidor och läs mer:

 

Östergötlands Ornitologiska Förening (ÖgOF)

Linköpings Fågelklubb

Appar

Band

Band används som en plattform för fågellarm av fågelföreningar i de flesta landskapen. I Norrköping och Östergötland finns det flera alternativ med Band-grupper som är gratis att gå med i och främst är avsedda för FiNk´s och ÖgOF:s medlemmar:

 

Norrköpingsskådarna, ca 340 medlemmar

Om vi ser någon intressant fågel, som är av det lite ovanligare slaget här i Norrköping är det på denna appen vi delger fyndet till våra kamrater i FiNk.

 

Fågelliv runt Norrköping, ca 160 medlemmar

Här lägger våra duktiga fotografer in intressanta bilder på fåglar. Ofta är det lite ovanliga fåglar eller kul beteende eller en bra bild.

 

Fåglar i ÖG, ca 950 medlemmar

Här lägger vi in observationer av fåglar som intresserar alla skådare i Östergötland.

 

Bli medlem i en Band-grupp:

  1. Ladda ner appen Band på din telefon.
  2. Öppna appen och sök fram den grupp du vill gå med i.
  3. Klicka på “Join This Band”.
  4. Välj den profil du vill använda för att gå med i gruppen, välj sedan “Join”.

Bird Alarm

Bird Alarm är ett larmsystem som används av de som vill ha koll på förekomsten av mer ovanliga fåglar i hela Sverige, och det används även för några andra länder. Vid larm erhålls information om fyndet, en GPS position och vägbeskrivning, så det är bara att sätta sig i bilen och köra. Appen administreras av Club 300 och kräver medlemskap där. Det tillkommer en årsavgift för de som vill vara med i larmsystemet. 

 

Club300 har en egen tidskrift, Roadrunner, som alla medlemmar får. Mer information finns på www.club300.se.

Merlin Bird ID

Merlin Bird ID är en app som hjälper till med identifiering av fåglar. Det sker antingen genom utseende eller ljud. Man kan ta, eller ladda upp, ett foto eller spela in lätet med mobiltelefonen. I appen identifieras sedan fågeln och man får också en del information om den.

 

Appen kan även vara till nytta vid resor då man också laddar upp bibliotek av fågelarter som gäller för olika delar av världen. Det finns gott om information att hitta på nätet om hur appen kan användas.

Fågelguiden

En fågelbok som app. Fågelguiden är den vanligaste fågelboken bland dagens skådare. Den kan även köpas som app i din smartphone för en engångskostnad. Då har man alltid fågelboken med sig och får dessutom tillgång till ljudfiler där man kan lyssna och jämföra fåglarnas sång och läten för att kunna identifiera dem i fält.

Skåda fågel i Östergötland

En guide med kartor och beskrivningar av Östergötlands fågellokaler som man kan köpas som app till din smartphone. I appen finns beskrivningar av lokaler, vilka fåglar man kan se där, olika tips, vägbeskrivningar och senaste observationer.

sv_SESwedish